Sürüden ayrılanı kurt kapar!
Sürüden ayrılanı kurt kapar!

Sürüden ayrılanı kurt kapar!

İngilizcede “the lone sheep is in danger of the wolf” denilen bu durum, bizi ait olduğumuz alandan-aileden-toplumdan ayrılmamamız için uyarır. Ait olduğumuz ortamdan uzaklaştığımızda bilinmedik tehlikeler, yaşamı tehdit eden unsurlar vs. ile karşılaşacağımızı anlatır bu deyiş. Bu durum, bir var oluş sorunudur.

Bazen de hani “sudan çıkmış balık” gibi hissettiğimizi anlatırız konuşurken. Kendimizi yakın hissettiğimiz, alışkın olduğumuz, bildiğimiz, güvenli alan olarak tanımladığımız ya da hissettiğimiz yerden-durumdan-koşullardan ansızın, hazırlıksız, beklenmedik şekilde uzak kalmak anlamında. Ne yapacağımızı, nasıl var olmaya devam edeceğimizi bilemediğimiz, şaşırıp kaldığımız durumlarda daha çok kullanırız. İşten atıldığımızda, evden kovulduğumuzda, ani bir durumla hastaneye yatırıldığımızda, beklenmedik şekilde bakımevlerine yerleştirildiğimizde, beklenmedik şekilde boşanma/ayrılık yaşandığında vb. Bu durum bir “terkedilme” sorunudur.

İşte bu ve buna benzer durumlarda böbrek toplama kanallarımız, biyolojik evrimimizden getirdiğimiz bir tepkiyle daha çok suyu bünyesinde tutmaya başlayabilir. Aldığımız sıvının tamamını boşaltmaz. Kanallarda ve keseciklerde fazla sıvı tutar çünkü, “su hayattır“. Bir zamanlar okyanuslarda yaşanan yaşamın evrim sürecinde insan hücrelerimize de kazınmış olan hücre bilincinde kayıtlı bu bilgi, yaşamda sağ kalma amacını taşıyarak kuşaktan kuşağa, yenilenen hücrelere aktarılır. Vücutta su tutmaya devam edilir, genel veya bölgesel ödemler oluşabilir, üre ve ürik asit düzeyi yükselebilir, böbrek yetmezliğine kadar gidebilen rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Böylesi fiziksel bir rahatsızlık yaşadığınızda, ani kilo alımı dahil olmak üzere vücudunuzda ödem oluştuğunu düşündüğünüzde, bu evrimsel bilgi ve sağ kalma programının tetiklenmiş olabileceği aklınıza gelsin. Korkup endişelenmeden, nerede “terkedilmiş” hissettiğinizi, neden veya nerede “var olma” sorunu yaşadığınızı düşünün. Böbreklerinize bu durumla başa çıkma yeteneği için şapka çıkarın ve bu farkındalıkla DİNLENİN!

Vücudumuzdaki bu şahane süzgeç-filtrelerimize saygı ve şükranla. Sağlıcakla kalın.

NOT: Vücudumuzun evrimsel gelişimini, biyolojik davranışını daha iyi anlayabilmek ve rahatsızlıklarınızın ardındaki olası duygusal çatışmalarınızı tanımak için, gönüllü olarak Türkçeye çevirisine katkıda bulunduğum, açık-özgür-sürekli güncellenen site https://learninggnm.com/documents/turkish.html bağlantısına göz atmanızı öneririm.

 

 

 

 

 

 

Bir yorum

  1. Geri bildirim:Alanımızı kaybetmek, kalp ve böbrekler… | Nermin Uyar

Bir yanıt yazın